Direktlänk till inlägg 31 mars 2015

Skoteräventyr

Av siggemckvack - 31 mars 2015 20:55

Måste ju berätta om min resa till Norrland och Arjeplogs kommun. Jag började morgonen med att skjutsa runt ungarna till förskola respektive farfar, och så fick farfar och Sigge skjutsa mig till tåget som gick kl 10. På Arlanda mötte jag upp mamma och hennes kollega Hans, och så flög vi till Skellefteå. Där stod en bil och väntade på oss så vi körde via Arvidsjaur till en liten by som heter Mellanström. Det tog ca 3 timmar. Roger heter han som har ordnat och organiserat hela resan (proffs i logistik har det visat sig), och det var till hans stuga i Mellanström vi kom. Roger och hans vän var redan i stugan och eldade, skottade och förberedde. Det var ca 10 minusgrader och massor med snö. Lite skillnad från vårvädret jag vaknade till hemma i Björkeberg samma morgon. Vi blev bjudna att sitta i en grillkåta på tomten, och där inne grillade Roger röding som vi åt med skivad potatis på hårt tunnbröd (ljusingsbröd tror jag de kallade det). Mums så gott och mysigt!

 

Senare på kvällen anslöt två killar från Orsa, som kört ca 70 mil för att komma till Mellanström. 


Nästa morgon åt vi frukost och sen var förberedelserna i full gång. Jag var kanske inte till så värst mycket hjälp, för jag har aldrig förberett sju stycken snöskotrar och packat för en massa friluftsliv förut. Jag langade ut väskor och försökte klä mig bra och varmt i flera lager. Sen var det dags att åka. Jag, som aldrig har kört snöskoter förut, fick en snabb instruktion. Ungefär - här gasar du, här sitter bromsen och här är nödstoppet. Sen drog vi iväg och körde ca 12 mil! Bland det första jag fick göra var att köra över en riktigt smal liten bro. Sen körde vi över många sjöar, i skog och korsade vägar. Vilken fantastisk natur vi fick se!

 

Vi stannade på ett par ställen för en snabb fika, en längre stund för lunch som Roger lagade på Muurikka, en gång för att tanka och hämta upp Rogers vuxna son, och flera gånger för att vänta in varandra. Min stackars gastumme värkte ordentligt när vi flera timmar senare kom fram till resans mål - Vounatjviken. 


Vounatjviken är en liten stugby som ligger i väglöst land. Enda sättet att ta sig dit är med skoter eller båt, beroende på årstid. Det är en familj i tre generationer som driver stugbyn och den fina restaurangen. Vi hade en av de större stugorna där vi fick plats alla 8. 


De två följande dagarna gjorde vi utflykter på några få mil med skotrarna. Första dagen var det dimmigt, kallt och snöade, medan nästa dag var underbar med solsken och blå himmel. Vi stannade på en noga utvald sjö där killarna borrade upp hål i den tjocka isen så att vi kunde fiska. Vi satt på skotrarna brevid vårt hål och väntade på napp. Alla fick upp minst en fisk var på de två dagarna, men ett par var lite mer proffsiga och fick upp flera stycken. Mest rödingar, även om några lakar också nappade. 


Vid lunchtid gjorde Roger upp eld och lagade mat på Muurikkan igen. Vi åt bla ugnspannkaka med fläsk, pyttipanna på potatis, korv och fläsk (fläsket var synnerligen välsmakande och snyggt, eftersom det var jag som tärnat det), och ciabatta fylld med renkött och grönsaker. Tänk vad gott det smakar att äta ute i friska luften. 

 

Den andra dagen, när det var så fint väder, struntade jag i att fiska mer efter lunch. Jag låg på ett renskinn i solen och njöt av lugnet och värmen. Mössa, vantar och jacka var överflödiga så de åkte av och solbrillorna på. Och så babblade jag med de andra i sällskapet. 


På eftermiddagarna när vi kom tillbaka till stugan satt vi i underställen och spelade kort bla. Jag lärde mig Plump (jag spelar så sällan kort att jag faktiskt inte kunde det spelet till de andras förvåning), och vann nästan en gång. Missade förstaplatsen med en poäng. Men jag vann ju damklassen i alla fall (jag var enda tjejen som var med och spelade, hi hi).  En kväll var det musiktävling då vi var uppdelade i två lag och skulle gissa artisterna till de låtar som en av oss spelade upp från telefonen. En av kvällarna hade vi hyrt bastun. Mamma och jag tog första timmen så fick grabbarna ta den andra. När vi var påväg tillbaka till stugan mötte vi ett par av dem endast iförda handduk runt midjan. Inte ens stövlar hade de på sig i snön! Burr... 


Två kvällar åt vi mat på restaurangen. Första gången åt jag renbiff med murkelsås, och så creme brulée till efterrätt. Andra dagen tog jag krustader med laxröra till förrätt och så rödingplanka på det. Riktigt fin mat fick vi!

 

Sista dagen var bara en enda lång hemresa. Uppstigning kl 6 (vilket eg var 5 eftersom vi hade flyttat fram klockan på natten), ihoppackning, stugstädning och frukostätning. Sedan en timme med skoter, en dryg timme med lastbil (!) och så lite lunch, snöskottning mm i stugan i Mellanström. Bil 3 timmar tillbaka till Skellefteå, flyg till Arlanda, tåg till Linköping och så gå till bilen, som Daniel ställt i stan tidigare på dagen, och köra hem. Jag kom hem vid 23.30 på söndagsnatten. 


Supernöjd med min resa är jag. En riktig upplevelse, med många nya erfarenheter (allt från skoterkörning till fiske och Plump) och nya trevliga bekanskaper. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av siggemckvack - 14 maj 2015 21:20


 

Av siggemckvack - 14 maj 2015 20:47

  Här har vi haft härligt väder idag. Lite blåsigt, men soligt och skönt. Förmiddagen ägande jag åt att skrubba och gno på uteplatsen. Bort med pollen, spindelväv och gamla torra löv. Och så fram med dynor, solsängar och lite blommor. Så här sent f...

Av siggemckvack - 10 maj 2015 20:44


Sigge funderar: - hur kunde mammorna komma efter dinosaurierna? -Ja du, det kan man undra, sa jag. Men papporna då hur tror du de kom? - Från magen såklart! Sigge bygger och bygger med sitt lego. Den här båten satt han och utvecklade och bygde ...

Av siggemckvack - 9 maj 2015 23:09

Bara roligt har vi haft idag. Sigge och jag blev hämtade av Sigges kompis Alma och hennes mamma och syster på förmiddagen. Vi åkte till Leos lekland. Tack vare det fina vädret var där väldigt lugnt och folktomt. Efter ett par timmars lek och lite lun...

Av siggemckvack - 6 maj 2015 21:49


Jag kommer i säng alldeles för sent om kvällarna vilket jag bittert ångrar när klockan ringer 05.30. Men det finns ju så mycket kul man vill hinna med på kvällen! Ikväll har jag hängt med två kompisar och blivit bjuden på mat och rabarberpaj, och igå...

Presentation


Sigge föddes 15 februari 2010 och Svea 18 september 2012. Bloggen finns för familj och vänner som inte har möjlighet att träffa Sigge och Svea så ofta, men andra nyfikna är förstås också välkomna! Jag som skriver är mamma Emma.

Sigge

Lilypie Kids Birthday tickers

Svea

Lilypie Third Birthday tickers

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik

Kategorier


Skapa flashcards